GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Calendar

2019. Februarie 23. Sâmbătă
Alfréd, Mirtill
Sunrise at 06:40,
Sunset at 17:27.

Tomorrow will be
Mátyás, Jázmin
name-day

IMAGE GALLERY

Facebook Like Box

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Comuna Ghidfalău se situează pe malul stâng al râului Olt, în vecinătatea Munții Bodoc. Din punct de vedere administartiv este alcătuit din două sate – Angheluș, Ghidfalău - și două sate gemene: Fotoș și Zoltan.

Majoritatea din cei 2600 de locuitori aparțin bisericii reformate, sunt de naționalitatea maghiară, dar există și o minoritatea romă numeroasă vorbitor de limba maghiară. În ultimii ani infrastructura comunei și situația clădirilor publice s-a îmbunătățit simțitor.

Printre casele de locuit, conace și bisericile existente în comună se distinge biserica fortificată reformată din satul Ghidfalău. În clădirea bisericii construită în secolul XIII-XIV. prin contribuția mai multor sate putem descoperi elemente ale stilului roman, gotic și renascentist. Se distinge prin originalitate porticul cu ornamente de stuc, construit în 1787, care ne duce cu gândul la prispele conacelor nobiliare din zona Trei Scaune. Cercetările efectuate în incinta clădirii au adus la suprafață fresce valoroase din secolul XIV., pe unele apar scene din legenda lui Szent László.

GIDOFALVI HIVATAL

Printre personalitățile de seamă născute în comună numele lui Czetz János (1822–1904) apare cel mai frecvent în memoria comunității locale. General din perioada revoluției din 1848-49 a rămas fidel națiunii maghiare în ciuda faptului că după 1849 a fost nevoitsă emigreze în Argentina. În vecinătatea bisericii fortificate a fost ridicată o statuie în memoria generalului. Școala din Ghidfalău poartă numele lui. A pe teritoriul comunei funcționează grădiniță în patru locuri. În centrul comunei există învățământ de I-VIII. clase, iar în celelalte sate de I-IV. clase.

În trecutul apropiat s-au mutat (înapoi) mulți în comună. Majoritatea localnicilor trăiesc din agricultură, mulți î-și câștigă existența în localitățile din apropiere, mai ales în orașul Sfântu Gheorghe. Pentru unii intreprinderile mici din sat asigură loc de muncă în diferite domenii, precum: comerțul cu amănuntul, brutărie, tâmplărie, construcții, turism, reparații auto, manufactură. Viața civilă este efervescentă, cei interesați au acces la mai multe grupuri și activități inițiate de asociații locale. Administrația locală, biserica, învățătorii și profesorii din școli, Asociația Kaláris, Asociația Csillagőrző oferă numeroase programe.