GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Névnap

2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda, Lea
A Víz Világnapja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 18:07-kor.

Holnap
Emőke
napja lesz.

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Facebook Like Box

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

SZÜRETI BÁL

2016 SZEPTEMBER. 10.

SZURETI BAL 2016

Cselekvő egyház

 

image
 
Gyertyaöntést gyakorolnak speciális technikával Angyalos asszonyai és gyermekei (fotó), a tiszteletes asszony vezeti a népszerű kreatív foglalkozásokat, akivel advent előtt beszélgettünk.

– Feldíszítjük a templomot, az asszonyokkal megalkotjuk, a fiatalok segítségével feltesszük a dí­sze­ket. Igyekszünk felújítani a karácsonyi kántálás szokását, és bár ez ifjúsági program, szívesen csatlakoznak felnőttek is a gyerme­kekhez. Úgy látjuk, a házaknál is örömmel fogadnak – mondja Mátyás Aranka Judit tiszteletes asszony.

Férje, Mátyás István református lelkész is tervekről, tettekről számol be:

– Az adventet megelőző, az örök élet vasárnapjának nevezett napon meghívtuk azokat, akik a közelmúltban elvesztették valamelyik hozzátartozójukat. Igyekeztünk a nézőpontjukat a reménység felé fordítani. Noha idén kiugróan sok volt a temetés (13), a keresztelők száma pedig feleannyi se, ez egy életerős közösség, sok a beköltözés is a faluba. Most kitartó támogatóink, egy svájci és egy holland gyülekezet segítségével készülünk karácsonyi csomagot osztani a gyermekeknek. Távlati tervünk pedig, amire már céladományt is kaptunk, a templom udvarára egy játszóteret építeni, de ehhez elvárom a közösség, a szülők támogatását, kalákában kellene megvalósítani tavasszal. 

Szemben a tényekkel

 Nagy a lemorzsolódás Szerzõ: Hírmondó   |  A cikk megjelenésének dátuma: 

image

A szép nagy iskolaépületben, sajnos, nem tud minden zugot betölteni a kis gyermekközösség. A Czetz János Általános Iskola a hiányzások terén is vezeti a statisztikát. A problémákkal azonban emelt fővel néz szembe az iskolaigazgató, Zsigmond Zoltán Károly (képünkön).

– Nagy a lemorzsolódás, évről évre kevesebb az utánpótlás, a város vonzása sem kedvező számunkra. Sok a külföldön dolgozó szülőkkel jövő-menő gyermek, akik emiatt évet ismételnek, vagy alig haladnak a tanulással. Sajnos, ha a létszámcsökkenés miatt muszáj lesz kisegítő személyzetet leépítenünk, az eddiginél még nagyobb gond lesz a fűtés. Jó faelgázosító kazánjaink vannak és központi fűtés, de férfi munkaerő kellene, ezt télen nem lehet innen-onnan lecsípett munkaórákkal megoldani.

No, de az iskola és a tanárai még így is képesek a közösségi élmény és a közös ünnep áhítatát nyújtani a fogékony gyermeki lelkeknek.

– Szeptemberben megemlékeztünk a két halálos áldozattal járó kollektivizálási zendülés évfordulójáról, októberben az aradi vértanúkról egy drámajáték előadásával, a magyar forradalom emlékünnepén fáklyás felvonulással és a vártemplom cintermében koszorúzással tisztelegtünk a hősök előtt. Most már az adventre való felkészülés foglalkoztat mindenkit, ennek a hangulatát, szellemiségét szeretnénk megteremteni. Már hagyománnyá vált, hogy karácsonyi vásárt rendezünk, amelyen a gyerekek saját munkáikat bocsáthatják áruba, de szívesen látjuk a községből is a valamilyen alkotó hobbival rendelkezőket. Befogadó jellegű, kétnapos rendezvény lesz, ahogy illik, műsorral, forró teával és mézeskalácsillattal. 

A mindennapok művészei

Nem leányálom, de szeretik 

image
Faragott negatívról (férje munkája) készült Andrea kerámia mécsestartója

Budapesti asszonyt hozott – nagy vargabetűk után – gyermekeskedése színhelyére, szülői házába a gidófalvi Kövér György fafaragó.

Gál Andrea ráérősen ballag haza az óvodából a kétéves Gergellyel, a cserfes, 4 és fél éves Sára már az udvaron szaladgál. Andrea kerámiai-szakon végzett, bár nem a népi vonalat követve alkot, férje keze nyomát pedig székelykapuk éppúgy magukon viselik, mint szobrok, kisplasztikák. A szomszéd néni rozzant kis házában, amelyet nemrég vásároltak meg, Andrea kis tanműhelyt rendezett be, Bodokról, Zalánból, Sepsiszentgyörgyről is vannak tanítványai. A megyeszékhelyi múzeumi karácsonyi vásárnak is Andrea az egyik értelmi szerzője, másik pedig régi barátnője, Várallyai Réka művészettörténész, aki Budapestről honosodott ide. Nemkülönben Andrea is, lep meg egy kissé ezzel az imformációval.

A kilenc éve Gidófalvára költözött nőnek úgy fekszik a falusi életforma, mint ahogy nyelve is idomult a székely beszédhez.

– A kézműveskedésből megélni nem leányálom, de legalább szeretjük, amit csinálunk. Jó, hogy a gyerekek gyerekek lehetnek, hogy közösségben vannak az óvodában, de nem az ovitól várom el, hogy tanítsa a gyermekeim – mondja Andrea. 

Mire futja, s mire nem?

Törvények nélkül nincs előrelépés 

image
Berde József és az elkészült ravatalozó
 

Berde Józseffel, a község polgármesterével először a jó híreket lajstromozzuk, a problémák ugyanis ráérősek, maguktól ritkán oldódnak meg.

– Elkészült a gidófalvi ravatalozó, még az utómunkálatok, a tereprendezés van hátra, jövő hónapban fel is avatjuk. Fotosmartonosban még pirosban van, azt majd csak jövőre fejezzük be – sorolja a megvalósításokat a polgármester. – Az angyalosi műgyeppályán zuhanyzófülkét, WC-t, öltözőfülkéket szereltünk fel, egy-egy konténer tölti be ezt a szerepet, a víz be van vezetve, a villany is következik, jövő tavasszal fog minden üzemelni. Kaptunk 4 milliárd lej költségvetés-kiegészítést, amit a 2,8 kilométeres fotosmartonosi összekötő út megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, engedélyek beszerzésére fordítunk, remélhetőleg marad az összegből a kivitelezésre is. Angyalos felé is hozzáláttak az út aszfaltozásához. Egy bodoki céggel, a Trio Impex-szel megkötöttük a szerződést a hótalanításra is – mondta.

Az elöljáró azonban nem csak a pozitív dolgokról szólt.

Bővebben: Mire futja, s mire nem?

KARACSONY 2015